Mobilmenu
Hem
Om
Events
Handla
Mat & Nattliv
Se & Göra
Skönhet, Hälsa & Omsorg
Boende
TV, foto & data
Hantverkare
Städ & Tvätt
Bil, Båt & Motor
OK
Kungshamn
Gå tillbaks till arkivet

Nydanande experiment på laxodling i Kungshamn

Artikeln är hämtad från Sveriges Radio

I matväg är Smögen med omnejd helt klart mest känt för sina skaldjur. Men i en anonym industrilokal i Kungshamn simmar det runt små laxar i en tank.

Det är en för Sverige unik experimentodling som både grundare och forskare hoppas ska komma runt flera av problemen med konventionella fiskeodlingar i havet.

– Just nu är det 240 laxar och de är ett drygt år gamla, säger Joel Oresten som är grundare av Smögenlax aquaculture AB.

Det strömmar kraftigt i den stora tanken, men på andra sidan fönstret hänger ett gäng smålaxar blickstilla och betraktar sammanbitet mig och  I den mörka och oansenliga lokalen får inte vem som helst springa in. Bakom tanken, i skydd av ett plastdraperi, händer det nämligen hemliga saker.

– Om det är så att vi lyckas med det här så vill vi behålla ett litet försprång.

Det är i vattenreningen hemligheten sitter. Det speciella med den här laxodlingen är att den är cirkulär – det betyder att vattnet som pumpas runt och renas är precis samma havsvatten som de tog upp i januari. Genom att varken pumpa in nytt vatten eller släppa ut gammalt så kommer man runt flera problem som vanliga fiskodlingar i havet dras med – som spridning av sjukdomar och att foder och avföring bidrar till övergödning av haven.

Kristina Sundell är professor i zoofysiologi och expert på vattenbruk, och hon följer Joel Orestens projekt med stort intresse.

 – Det här med att få igång vattenbruk på vår västkust för att odla mat i havet, det är spännande.

Kristina Sundell menar att projektet i Kungshamn är unikt i Sverige.

 – Det finns en del recirkulerande vattenbruksanläggningar i Sverige men de är med sötvattensfiskar, så det här är helt unikt när det gäller saltvattensfiskar.

Än så länge är laxodlingen under utveckling men om allt går enligt plan så hoppas man om två och ett halvt år kunna börja producera och sälja 1000 ton lax per år, och kanske även bredda Smögens matprofil.

– Smögen är ju känt för kräftor och räkor, men kanske att Smögen kan bli känt för lax också i framtiden.Kimsoft Tidrapport

Lyssna på Radio Sotenäs via Internet
2023 © Alla rättigheter reserverade
Kimsoft Media AB